Vidra marină

Cel mai mic mamifer marin, vidra marină trăiește şi se hrănește în ocean. Iese pe țărm doar rareori, dar este văzută des în apropierea coastei, în special lângă pădurile de varec, plutind pe spate cu labele scoase din apă. Excelent adaptată la modul său de trai acvatic, vidra marină are blana extrem de deasă, care-i ține de cald în apele reci în care trăiește.

Are o coadă puternică, plată, care acționează ca o cârmă, şi picioarele posterioare mari, ca niște înotătoare, care-o propulsează prin apă; labele anterioare mai mici au gheare retractabile, ca de felină, pe care le folosește ca să țină hrana şi să-şi curețe blana.

Văzul excelent – atât sub apă cât şi la suprafață -, mirosul bun şi mustățile sensibile o ajută să găsească hrana, pe care o caută în principal pe fundul mării, şi constă în crabi, scoici, arici de mare şi midii. Are dinți extrem de puternici pentru a putea zdrobi cochiliile. Înainte de a adormi, vidra marină se poate ancora înfășurându-și corpul în varec.

Vidrele marine sunt animale sociale, întâlnite de obicei în grupuri, masculii formând grupuri separate de cele ale femelelor, în Alaska sute de animale pot fi găsite laolaltă. Deși vânată în trecut pentru blana sa – aproape până la dispariție în unele zone vidra marină este acum o specie protejată.

Protejate împotriva vânătorii, numărul vidrelor marine crește în prezent, dar numai în unele părți ale arealului lor originar. Eforturile de a le deplasa în alte zone continuă. Sprijinirea creșterii straturilor de varec – unul dintre habitatele favorite ale vidrei marine – poate ajuta, de asemenea, la dezvoltarea rapidă a acestui animal.

Este un animal descurcăreț şi abil, adaptându-și comportamentul în multiple moduri pentru a profita la maximum de mediul în care trăiește. Probabil cel mai remarcabil este faptul că a învățat să folosească pietre ca unelte cu care sparge şi deschide cochiliile.

Vidra marină își petrece mare parte a timpului scufundăndu-se după hrană pe fundul mării, şi este bine adaptată la o existență acvatică. Plămânii săi sunt de două ori şi jumătate mai mari decât cei ai mamiferelor terestre de dimensiuni asemănătoare şi, când este sub apă, poate supraviețui la o adâncime de 30 m timp de 4 minute.

Enhydra lutris

Areal: Pacificul de Nord

Lungimea: 55 – 130 cm

Coada: 13 – 33 cm

Greutatea: 21 – 28 kg

Vidra marină are cea mai deasă blană dintre toate animalele – până la 150 000fire de păr pe cm pătrat, îngrijirea blănii, pentru a o menține curată şi impermeabilă, este esențială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *