Ingerarea de excremente – Coprofagia la căței

Coprofagia este o deviaţie de comportament la câini (în vârstă de peste 6 luni!),în sensul că aceştia îşi mănâncă  propriile materii fecale. Este un tip de comportament obişnuit la unii câini, factor deranjant pentru proprietar şi neigienic pentru animal.

Există mai multe cauze pentru care câinele dumneavoastră consumă fecale. În primul rând poate fi o rămășiță din comportamentul părinților acestuia. Înainte de a fi domesticiți, câinii se hrăneau cu tot ce găseau, inclusiv fecalele altor animale. Un alt motiv pentru care își mâncau propriile fecale sau pe ale membrilor bolnavi sau slabi din haită este că în acest mod prădătorii nu le mai depistau urma. Câinii supuși vor mânca fecalele câinelui dominant, acesta fiind un act de supunere față de liderul haitei.

Un astfel de comportament să întâlnește şi în cazul femelelor cu pui, care de obicei curăță după ce puii defecă. De asemenea, acest comportament are o strânsă legătură și cu educația oferită câinelui, cu dieta acestuia, cu vârsta. De exemplu, dacă animalul defecă într-un loc nepotrivit, iar proprietarul îl pedepsește după aceea, prin introducerea nasului în fecale, data următoare câinele va încerca să înlăture dovezile, consumându-le.

La vârste mici acest comportament poate fi doar manifestarea curiozității, o manieră de cunoaștere fiind introducerea obiectelor în gură, însă este posibil ca atunci când va creste,câinele să scape de acest obicei.

Tipul hranei oferită animalului este important. Dacă nu asigură necesarul de nutrienţi necesari, atunci animalul poate începe să consume fecale. Din fericire odată ajunși la vârsta adultă majoritatea câinilor renunță singuri la acest obicei.

Este de preferat administrarea unei hrane de bună calitate, iar în cazul câinilor în creștere este necesară administrarea de suplimente(vitamine ce conţin şi vitaminele B)  asta doar dacă veterinarul consideră necesar acest aspect. De asemenea, pot exista şi cauze medicale care determină coprofagia, de aceea este recomandat să mergeți la medicul veterinar pentru un consult şi investigații paraclinice.

Coprofagia poate să apară atunci când animalele nu pot absorbi nutrienţii, când auprobleme cu pancreasul, sau când au paraziți .Malabsorbţia este frecvent asociată cu alergii la proteine şi la anumite cereale. Prezența paraziților interni poate determina coprofagia deoarece aceștia consumă majoritatea nutrienţilor. Câinii care consumă fecale au un risc crescut de a se infesta cu paraziți intestinali. Sunt necesare şi recomandate deparazitări interne la 3 luni şi efectuarea examenelor coproparazitologice.

În funcție de cauza ce a determinat coprofagia, există o mulțime de soluții pentru a scapa cățelul de acest obicei care îi poate afecta sănătatea:

– Consultul la medicul veterinar pentru a elimina din start orice cauză de natură medicală. Odată cu tratarea afecțiunii incriminate şi acest obicei se va opri.
– O dietă completă si echilibrată: alegeți o hrană de calitate, adaptată vârstei, taliei si condiției cățelului pe care îl aveți.
– Schimbați hrana în cazul în care aveți un cățel plictisit de același tip de mâncare sau care strâmba din nas la tipul de hrană oferit momentan.
– Hrăniți mai des dacă aveți un cățel cu un apetit crescut. Încercați să împărțițirația zilnică la două, respectiv trei mese. Puii pot primi chiar patru mese pe zi.
– Îndepărtați fecalele imediat ce au fost eliminate. Astfel câinele nu mai are contact cu ele. Cățeii închiși în țarc își pot consuma fecalele în momentul în care s-au acumulat si nu li s-a făcut curat.
– Scoateți-l la plimbare mai des, jucați-vă cu cățeluldumneavoastră şiaveți grijă să aibă la dispoziție destule jucării. Nu lăsațicâinele sa se plictisească pentru că unii căței plictisiți pot începe să-şi ocupe singuri timpul cu diverse activități, printre care şi ingerarea de excremente. Împreună cu atragerea atenției stăpânilor, comportamentul poate deveni obișnuință.
– În cazul câinilor care persistă în acest comportament, motivul poate fi atragerea atenției stăpânilor. Câinele a învățat că, dacă mănâncă fecale, veniți la el, fugiți după el, îl certați, etc., cu alte cuvinte, îi acordați atenție, chiar dacă e doar ceartă, iar el vrea această atenție.
– Plimbați-va cățelul în lesa: astfel aveți control asupra lui şi  el nu va reuşi sa se apropie de excrementele întâlnite in drum.
– Distrageți atenția câinelui în momentul în care îl vedeți apropiindu-se de fecale. Strigați „NU”, chemați-l la dumneavoastră si oferiți-i o recompensa.
– Nu certați/ nu bateți câineleîn momentul în care a făcut în casă. Din cauza anxietății, data viitoare el își va consuma excrementele pentru a ascunde probele incriminatorii. Dresați câinele să facă afară.
– Oferiți o aromă neplăcuta fecalelor deoarece unii câini chiar adoră gustul de fecale. În cazul lor turnați peste fecale sos tabasco, piper, lămâie, oțet sau orice substanța care nu place câinelui. În pet- shop găsiți diverse produse destinate acestui scop ; puteti întreba veterinarul despre produse medicamentoase ce schimbă aroma fecalelor, făcând-o neplăcută câinelui.
– Dacă aveți un câine fascinat de litiera pisicii, atunci dați dovadă de creativitate şi mutați litiera într-un loc inaccesibil câinelui, dar în care pisica poate accede cu ușurință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *