Despre dugong şi lamantini

Dugong şi lamantini

Sirenienii (vacile de mare) – dugongii şi lamantinii – sunt creaturi mari, lente, cu corp hidrodinamic. Sunt singurele mamifere marine care se hrănesc doar cu plante. Sirenienii trebuie să se ridice la suprafață să respire, dar pot rămâne în apă timp de până la 20 de minute. Chiar dacă nu au dușmani, în afara oamenilor, sirenienii numără doar 130 000 de indivizi – mai puțin decât orice alt ordin de mamifere.

Anatomie

Sirenienii au membre anterioare ca niște vâsle şi coadă plată care ajută la propulsie. Pielea este groasă şi dură şi au un creier relativ mic. Datorită volumului mare de gaz degajat în timpul digerării de materii vegetale, sirenienii sunt extrem de flotabili. Pentru a compensa, oasele lor sunt grele şi compacte. Sub apă, sirenienii își pot închide nările și contracta pleoapele.

Botul extrem de unghiular cu o singură pereche de colți şi o scobitură pronunțată în maxilarul inferior sunt trăsăturile caracteristice ale craniului unui dugong.

Hrănire

Sirenienii rup vegetația cu ajutorul buzei lor superioare mari şi mobile. Hrana este zdrobită între plăcile cornoase de pe partea frontală a palatului şi de pe maxilarul inferior şi în cele din urmă este măcinată între dinți.

Conservare

În trecut, vacile de mare au fost vânate pe scară largă pentru carne, piele şi ulei. Astăzi, sunt vulnerabile la rănirea sau moartea provocată de elicele ambarcațiunilor, plasele de pescuit şi poluarea apelor de coastă.

Sirenienii se reproduc încet: de obicei doar un singur pui apare o dată la 2 ani. Contactul „gură la gură“ dintre mama lamantin şi pui ajută la păstrarea legăturii de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *