Despre copitate

Mamiferele copitate sunt o grupă extrem de înfloritoare. Poziția lor ca erbivore terestre dominante poate fi atribuita în mare măsură vitezei şi anduranței (sunt în stare să întreacă prin fugă prădătorii) şi faptului că sunt bine dotate pentru a descompune celuloza din hrana lor vegetală. În ciuda unei varietăți de forme ale corpului, majoritatea speciilor au bot lung, o serie complexă de dinți care macină şi corp sub formă de butoi.

Această grupă este alcătuită din mamifere imparicopitate (cum ar fi tapirii) şi mamifere paricopitate (cerbii). Mamiferele imparicopitate sălbatice se întâlnesc în Africa, Asia şi în America Centrală şi de Sud. Mamiferele paricopitate sălbatice sunt răspândite în întreaga lume (cu excepția Antilelor, Australasiei şi Antarcticii).Mamiferele copitate sunt mai ales întâlnite în habitate deschise, cum este savana. Mamiferele copitate domestice se întâlnesc aproape peste tot unde sunt oameni.

Anatomie

Capacitatea mamiferelor copitate de a alerga repede pe distanțe lungi se datorează în mare măsură structurii membrelor, adaptate pentru mișcări simple, dar puternice, înainte şi înapoi. Fiecare membru este integrat în peretele corpului până la articulația cotului sau a genunchiului.

Sub această articulație se află radiusul şi cubitusul (membrele anterioare) sau tibia şi peroneul (membrele posterioare), apoi metapodialele extrem de alungite (oasele palmei şi labei piciorului la oameni). Datorită acestui membru inferior mai lung (şi mișcării mai mari din articulația umărului), pasul este mai lung şi viteza crește.

Aceste animale au un număr redus de degete, ceea ce înseamnă mai puțini mușchi şi tendoane şi un necesar- mai mic de energie (ajutând la sporirea anduranței). Ele aleargă pe degete (mers unguligrad), acoperite de copite.

Hrănire

Aproape toate mamiferele copitate sunt erbivore. Plantele cu care se hrănesc conțin celuloză nedigerabilă (componenta majoră a pereților celulelor vegetale), care este descompusă în carbohidrați digerabili prin fermentare bacteriană. La rumegătoare, hrana trece lent prin sistemul digestiv pentiv a maximiza nutriția. Aceste animale se dezvoltă cel mai bine acolo unde hrana este limitată, dar de bună calitate.

La animalele cu fermentare în zona caudală a intestinului, hrana nu este reținută în stomac şi trece prin sistem mai rapid. Aceste animale trăiesc acolo unde hrana se găsește din belșug, dar este de proastă calitate. Drept urmare, trebuie consumat un volum mai mare de hrană pentru a obține suficienți nutrienţi.

Sisteme digestive

Rumegătoarele; cum sunt bivolii, au un stomac complex. În prima cameră, burduful, are loc fermentarea bacteriană; hrana este apoi regurgitată, remestecată („rumegată’) şi înghițită, de data aceasta trecând prin sistemul digestiv. Animalele cu fermentare în zona caudală a intestinului, cum sunt zebrele, au un stomac simplu: bacteriile de fermentare se află în cec şi în partea de început a colonului.

Sisteme sociale

Mamiferele copitate au o varietate de sisteme sociale, în funcție de factori precum habitatul, mărimea corpului, dacă reproducerea este regulată şi dacă migrează. Următoarele exemple reprezintă organizări sociale tipice de mamifere copitate.

Tapirii, rinocerii şi unele antilope de pădure sunt în principal solitare, iar teritoriul unui mascul îl acoperă pe acela al mai multor femele. Antilopele dik-dik trăiesc în perechi care ocupă teritorii mici. La gazele, masculii stabilesc mici teritorii, iar turmele de femele vin şi trec prin aceste zone.

Antilopele africane şi majoritatea zebrelor trăiesc în haremuri formate dintr-un mascul şi un număr de femele. Cerbul roşu, pe de altă parte, formează turme separate în funcție de sex, exceptând sezonul de reproducere (cunoscut şi ca „rut“). Masculii se bat între ei şi cel care are cel mai mare succes va aduna un harem mare de femele.

Animalele păscătoare se hrănesc aproape exclusiv cu iarbă. Pentru a găsi nutreț verde proaspăt, unele mamifere copitate migrează pe distanțe lungi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *