Despre carnivore de tipul civete şi specii înrudite

Animalele din această familie – care include civetele, genetele, binturongul, mangustele (adesea tratate separat de viveride) şi fosa – au de obicei corp zvelt şi coadă lungă. Sunt înrudite cu felinele şi hienele, dar sunt mai primitive, cu botul mai lung şi dinți în plus. Viveridele sunt răspândite în întreaga Africă, Madagascar, Asia de Sud şi Europa de Sud-Est, şi sunt întâlnite în păduri, deșert şi savane. Majoritatea sunt terestre, dar există şi specii arboricole (de exemplu, biturongul) şi semiacvatice (de exemplu, genetele-vidră).

Anatomie

Viveridele au de obicei corpul şi coada lungi, picioarele scurte, gâtul şi capul prelungi şi botul conic. Majoritatea civetelor şi genetelor au pete dispuse în șiruri longitudinale pe corp; mangustele au blana uni sau cu dungi. Toate speciile au glande odorifere în regiunea anală, iar la civete aceste glande produc o substanță folosită în industria parfumurilor.

Hrănire

Unele viveride sunt carnivore, în timp ce altele, precum civeta de palmier cu două pete, se hrănesc doar cu fructe. Totuși, majoritatea sunt omnivore şi se hrănesc cu mamifere mici şi păsări, șopârle sau nevertebrate. Speciile care vânează prada îşi urmăresc de obicei victimele în același mod ca felinele.

Grupuri sociale

Majoritatea speciilor din această familie sunt solitare, dar mangustele pitice trăiesc în grupuri sociale mari care caută hrana acoperind o zonă considerabilă. Indivizii comunică prin „bipuri“ cu tonalități înalte. Suricatele din sudul Africii trăiesc în vizuini, fiecare cu câteva intrări şi fiecare ocupată de un grup social. În timp ce unii membri caută hrană, alții stau în picioare pe labele dinapoi, pe locuri mai înalte, veghind să nu apară animale de pradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *