Cocori şi specii înrudite

Cu picioarele lungi, cocorii şi celelalte specii înrudite cu ei constituie un asortament de păsări care, privite din exterior, par diferite, dar sunt unite prin anatomia lor internă -cum ar fi lipsa guşei din sistemul lor digestiv.

În afară de cocorii propriu-ziși, acest grup include, printre altele, cârsteii, dropiile, trompetarii, alte specii din America tropicală. Cea mai largă specie este cea a cârsteilor (care include familiarele lișițe şi Gallinula chloropus). Cârsteii pot fi găsiți în întreaga lume, dar multe din celelalte familii sunt mai puțin răspândite.

Anatomie

Mulți membri ai acestui grup au picioare lungi, cioc subțire, aripi rotunjite şi penaj modest Cu toate acestea, există o mare variație între specii în ce privește aspectul, în funcție de habitat şi mod de viață. Cele care locuiesc în zonele umede (cocorii) sau pășesc pe vegetația plutitoare au labele mari şi suple pentru a-şi putea distribui greutatea.

Dropia, care trăiește numai pe uscat, are labe mai scurte şi picioare puternice pentru putea alerga pe terenul arid. Membrii acvatici ai grupului (lișițele şi specii din familia cocoși de păpuriș) au labele lobate pentru a putea înota. Cocorii, care zboară pe distanțe lungi, au aripile mari, în timp ce celelalte (mesitele, prepelița pictată şi unii cârstei) au aripi mici, rotunjite care nu le ajută la zbor.

Migrație

Mulți cocori sunt migratori, parcurgând distanțe vaste între locurile de reproducere şi cele de iernat în timpul migrației, stoluri mari poposesc în locurile tradiționale de odihnă, unde pot sta câteva zile înainte de a porni iar la drum. Cocorii se reproduc în locuri cu umiditate ridicată, căutând zone îndepărtate, cum ar fi tundra arctică, stepele, platourile înalte şi mlaștinile împădurite. Unele dintre speciile de cocori şi majoritatea celorlalte păsări din acest grup nu sunt migratoare.

Cocori migrând spre zone mai calde

Ceremonialul împerecherii

Mai mulți membri ai acestui grup au ceremoniale de împerechere elaborate. Unele din cele mai elegante ceremoniale sunt practicate de cocori, care se împerechează pe viață. Masculii și femelele formează perechi și își consolidează legătura prin dansuri orchestrate cu grijă. Păsările care practică ceremonii similare sunt cârsteii, unele dropii şi unele din ordinul Gruiformes, în care păsările îşi extind aripile, dând la iveală pete în formă de ochi, își desfac coada ca un evantai, sărind şi alergând în cerc. În afara acestor demonstraţii vizuale, cârsteii îşi atrag partenerul emiţând sunete puternice.

Conservare

Cocorii şi multe specii înrudite sunt în general pe cale de dispariție, unele fiind deja dispărute. Amenințările constau în distrugerea habitatului, introducerea animalelor de pradă în acest habitat, precum şi vânatul excesiv. Dintre cocorii propriu-ziși, 7 din cele 15 specii sunt în pericol, inclusiv cocorul siberian şi cocorul american, cu alte specii pe cale să se alăture acestei liste. Protecția cocorilor este dificilă şi datorită migrației lor pe distanțe lungi, ceea ce necesită cooperare între multe țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *