Cârtiţa cu pungă

Cârtiţa cu punga sapă tuneluri la o adâncime de până la 2,5 m în deserturi nisipoase, păşuni cu solul afânat şi regiuni cu tufişuri. Aceasta „înoată” prin nisipul uşor, care se prăbuşeşte în urmă, nelăsând nici un tunel permanent.

Hrana este alcătuită din ciuperci şi tuberculi, precum şi din pradă animală, care este mâncată ori de câte ori este întâlnită. Blana mătăsoasă, de la alb-gălbui la cafeniu-deschis, este lucioasă de la frecarea din timpul săpatului, şi poate fi pătată cu un roşu închis de mineralele feroase din sol. Marsupiul femelei, în care poartă 1-2 pui, se deschide posterior ca să nu se umple cu sol.

Nisipul şi solul sunt sondate cu perniţa cornoasă a nasului, excavate lateral cu membrele anterioare şi împinse ȋn sus şi ȋnapoi cu cele 3 gheare mari de la fiecare membru posterior.

Cârtiţa cu pungă se hrăneşte cu viermi, larve, miriapode care trăiesc în sol şi chiar cu mici şopârle. Folosindu-se de miros şi de pipăit, cârtiţa urmăreşte micile tuneluri făcute de eventuala pradă, pentru a-şi prinde victimele. Poate căuta hrana la suprafaţă după ploaie.

Notoryctes typhlops

Areal: S Australiei

Lungimea: 12 – 18 cm

Coada: 2 – 2,5 cm

Greutatea: 40 – 70 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *