Când facem sterilizarea la câini?

În lumea medical-veterinară, se vehiculează mai multe teorii despre vârsta potrivită pentru realizarea acestei intervenții chirurgicale:

– Sterilizarea se recomandă după ce câinele va fi maturizat complet, perioadă care poate varia individual și în funcție de rasa câinelui. Adepții acestei recomandări motivează că, până la atingerea maturității, organismul câinelui nu este pe deplin dezvoltat și că hormonii sexuali au un rol important în dezvoltarea organismului astfel încât, dacă sterilizarea se face prea devreme, câinele riscă să nu se dezvolte complet.

– Sterilizarea/castrarea se face înainte de primul ciclu de călduri la femele și înainte ca masculul să înceapă să se manifeste sexual. Cei ce susțin această recomandare motivează alegerea acestei perioade ca fiind optimă deoarece se presupune că, până la această vârstă, câinii sunt maturizaţi și dezvoltaţi suficient pentru ca eliminarea glandelor sexuale să nu mai pună probleme.

– Sterilizarea/castrarea se poate realiza chiar si de la vârsta de 4-5 luni, în anumite situații chiar și mai devreme. Adepții acestei opinii argumentează că nu există riscuri asociate cu sterilizarea/castrarea la vârste fragede și că animalele sterilizate/castrate astfel nu au prezentat afecțiuni din cauza intervenției chirurgicale.

Cel mai indicat e ca animalul să fie evaluat de un medic veterinar ce va hotărî, pentru fiecare câine momentul propice pentru sterilizare/castrare.

Deci, e recomandat să țineți cont de opinia medicului veterinar, pentru că acesta poate decide momentul propice sterilizării, în funcție de starea de sănătate a câinelui, de gradul de dezvoltare al acestuia, de robustețe și de o serie de alți factori pe care numai medicul veterinar îi poate gestiona într-un mod corect și obiectiv.

Avantajele sterilizării ar fi următoarele:

Femelă: prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea infecțiilor uterine, reducerea cazurilor de cancer mamar – dacă intervenția chirurgicală este făcută înainte ca femela să intre pentru prima oară în călduri.

Mascul: nu vă mai suferi de cancer testicular, vor avea mai puține probleme cu prostata şi vor fi mai puțin susceptibili tumorilor perianale.

Creșterea în greutate după operația de castrare sau sterilizare a câinilor, respectiv a femelelor, este un mit. Cu toate acestea, problema poate apărea în cazul în care proprietarul nu îi asigură câinelui o dietă adecvată și mișcarea zilnică.

Pentru a evita luarea în greutate, cățelul nu trebuie să fie hrănit în exces si să se respecte în tocmai recomandările de dozaj ale fiecărui producător de mâncare pentru câini în parte. De asemenea, trebuie să se respecte dieta propusă de medicul veterinar şi să i se dea  câinelui să mănânce zilnic la aceleași ore. Varianta de hrană aleasă va fi cea din categoria light sau alte variante destinate câinilor sterilizați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *