Beisa sud-africană

Beisa sud-africană, sau pasanul, este o antilopă mare, cu o culoare distinctivă, care trăiește în zonele aride cu iarbă şi arbori pitici şi în deşert. Între numeroasele adaptări pentru conservarea umidității este faptul că nu gâfâie şi nu transpiră decât când temperatura corpului depășește 45°C.

Rinichii produc o urină extrem de concentrată, iar excrementele sunt foarte uscate. Principala hrană o constituie iarba şi arbuștii pitici, castraveții, pepenii sălbatici şi alte plante asigurându-i apa necesară. Turmele nomade de până la 25 de indivizi sunt formate din femele, pui şi câțiva masculi.

Ca multe alte specii de deșert, se reproduce tot timpul anului, oricând există hrană. Unicul pui (rareori doi) apare după o gestație de 260-300 de zile şi rămâne ascuns, dar în apropierea turmei, cu vizite ocazionale ale mamei pentru a-1 alăpta, până la 6 săptămâni.

Beisa supraviețuiește în habitatul său torid şi secetos, păscând pe răcoare, în principal la apusul soarelui şi în timpul nopții. Se adună la umbră de pe la 10 dimineața până la 2-3 după-amiaza. La majoritatea celorlalte specii de antilope, indivizii care se grupează atât de strâns ar începe luptele pentru dominanță sau împerechere, dar beisa suspendă interacțiunea socială din nevoia de supraviețuire.

Oryx gazella

Areal: S-V Africii

Lungimea: 1,6 – 2,4 m

Coada: 45 – 90 cm

Greutatea: 100 – 210 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *