Zebra lui Burchell

Această specie de zebră larg răspândită şi înfloritoare are o dietă alcătuită din nouă zecimi iarbă; restul constă in frunze şi muguri. Unitatea principală socială este masculul, haremul său format din una sau mai multe femele şi puii acestora.

Masculii maturi formează turme de „celibatari” răzlețe şi pot rivaliza pentru harem cu lupte aprige, mușcând şi lovind cu copitele. Singurul pui poate sta în picioare la câteva minute de la naștere şi paște după o săptămână.Un mascul al zebrei lui Burchell, ca şi alte ecvide masculi, își răsucește buza superioară pentru a-şi ascuți simțul mirosului.

Cunoscut şi ca răspunsul flehmen sau, mai colocvial, „râs de cal“, acest comportament este de obicei observat atunci când masculul (armăsarul) evaluează pregătirea unei femele (iepe) pentru reproducere. Astfel, masculul poate detecta anumite mirosuri în urina femelei pentru a stabili dacă este receptivă la împerechere.

Equus burchelli

Areal: E şi S Africii

Lungimea: 2,2 – 2,5 m

Coada: 47 – 56 cm

Greutatea: 175 – 385 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *