Wombatul comun

Wombatul comun (sau ursul marsupial) are nas golaş şi o formă remarcabil de asemănătoare cu cea a unui urs. Săpător prolific de vizuini, sistemul său de tuneluri are o singură intrare, dar multe ramificaţii subterane, cu o lungime totală de până la 200 m. Capul lat şi unghiular al wombatului, corpul compact şi membrele puternice cu labe late cu gheare mari ȋl fac un săpător desăvârșit.

Locurile preferate sunt pantele de deasupra pâraielor şi văilor, unde paște, ȋn principal noaptea, iarbă, rogoz, rădăcini şi tuberculi. Iarna poate paște sau face băi de soare ziua. Deși wombaţii sunt în general solitari, iar masculii adulți tind să-i alunge pe intruși din zona lor, par să-și viziteze uneori reciproc vizuinile.

Ursul marsupial face de obicei un singur pui, care rămâne în marsupiul mamei timp de 6-7 luni. El revine acolo ocazional în următoarele 3 luni pentru a suge sau a se adăposti. înțărcarea se produce la vârsta de 15 luni. După ce puiul părăsește marsupiul mamei, stă la început într-o cameră-cuib, căptușită cu iarbă și frunze uscate, din vizuină.

Ursul marsupial nu este periculos pentru oameni, dar găurile săpate de el pot fi adevărate capcane pentru cai, pot adăposti câini dingo, pot surpa malurile şi deteriora gardurile împotriva iepurilor.

Vombatus ursinus

Areal: E Australiei, Tasmania

Lungimea: 70 – 120 cm

Coada: 2 – 3 cm

Greutatea: 25 – 40 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *