Veveriţa zburătoare mare

Grupuri de zgârieturi pe trunchiurile copacilor trădează locurile obişnuite de aterizare ale veveriţei zburătoare, cel mai mare marsupial planor. Ca şi alte marsupiale arboricole, are gheare ascuţite cu care se agaţă de scoarţa copacilor, şi 2 degete de la membrele din faţă sunt opozabile, permiţând apucarea ca în cleşte.

Ochii mari şi urechile uriaşe ale veveriţei zburătoare sunt orientate în faţă, aşa încât poate estima cu exactitate distanţele cu ajutorul vederii stereoscopice şi al auzului stereofonic. Aceasta îi permite să se paraşuteze pe distanţe orizontale de peste 100 m în timpul nopţii şi să aterizeze cu precizie pe trunchiul unui copac.

Acest animal nocturn se hrăneşte în pădurea de eucalipt (nu în pădurea tropicală), preferând frunzele fragede de la doar câteva specii de eucalipt. Formează perechi femelă-mascul, care împart aceeaşi vizuină din scorbura unui copac mare parte a anului.

Unicul pui stă în marsupiu timp de 5 luni, apoi rămâne in vizuină sau călătoreşte în spatele mamei alte 1-2 luni. La vârsta de 10 luni, tinerii masculi sunt alungaţi de tată.

Petauroides volans

Areal: E Australiei

Lungimea: 35 – 48 cm

Coada: 45 – 60 cm

Greutatea: 0,9 – 1,5 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *