Ursul polar

Rivalizând cu ursul brun pentru titlul de cel mai mare carnivor terestru, ursul polar mascul poate cântări de două ori mai mult decât o femelă. Habitatul său preferat este un amestec de banchiză, ţărm şi ape deschise, unde se găsesc foci. Unii urși se deplasează vara 100 km înspre interior, pe continent, şi își diversifică hrana cu ouă de păsări, lemingi, licheni, mușchi si leșuri de reni şi boi moscați, împerecherea are loc pe ghețurile plutitoare, în aprilie-mai. Femela gestantă sapă o vizuină în zăpadă sau pământ şi dă naștere la 2 pui (variind între 1 şi 4) din noiembrie până în ianuarie. Puii încep să mănânce hrană solidă la 3 luni, dar nu sunt înțărcați decât peste încă 2-3 ani.

Urșii polari înoată repede în apele fără sloiuri, cu până la 10 km/h. Vâslesc cu labele masive din față – picioarele dinapoi având rol de cârmă. Firele de protecție din blană, goale pe dinăuntru şi pline cu aer, ajută la flotabilitate. Când se cufundă în apă, ochii rămân deschiși, dar nările se închid, ursul putându-și ține răsuflarea până la 2 minute, astfel apropiindu-se dedesubtul unor prăzi – păsări de mare sau foci – care se încălzesc la suprafața apei.

Principala pradă a ursului polar -focile sau morsele – este prinsă prin două metode principale. În cazul urmăririi, ursul se apropie încet de pradă, camuflat de blana sa albă şi rămânând nemișcat dacă foca se uită în sus. Atacă pe ultimii 15-30 m, la o viteză de până la 55 km/h. În cazul vânătorii fără deplasare, ursul așteaptă nemișcat lângă una din copcile unei foci, unde aceasta vine să respire, şi apucă prada când iese la suprafață, muşcând-o de cap.

Ursus maritimus

Areal: Arctica, N Canadei

Lungimea: 2,1 – 3,4 m

Coada: 8 – 13 cm

Greutatea: 400 – 680 kg

Urs polar femelă cu puiul său

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *