Ursul panda uriaş

Recunoscut ca simbol mondial al protecției animalelor, supraviețuirea ursului panda uriaș este încă departe de a fi sigură. Are o alimentație extrem de strictă – 99 la sută bambus, folosind diferite părți ale celor 30 sau mai multe specii de bambus, mâncând noii lăstari primăvara, frunzele vara şi tulpinile iarna. Când le găsește, mănâncă şi leșuri, larve şi ouă.

Solitar în mod obișnuit, panda se hrănește mai ales în zori şi la apus şi doarme într-un pâlc de bambuși. Își marchează teritoriul cu mirosuri din glandele anale, urină şi zgârieturi cu ghearele, evitând confruntările prin folosirea în momente diferite a zonelor care se suprapun.

Femela, reprezentând patru cincimi din dimensiunile masculului, arată că este gata de împerecheat prin gemete, behăituri şi lătrături (au fost identificate 11 sunete distincte emise de panda). Masculii se adună laolaltă, se fugăresc şi se luptă pentru femelă. Sunt născuți 1-2 pui într-o vizuină dintr-o scorbură sau o grotă, după o gestaţie de 45 de zile. Nou-născuții, de numai 15 cm lungime şi 100 g, sunt aproape golași.

Mai mult de 100 de panda sunt crescuţi în captivitate, dar numai 30 la sută dintre puii născuți astfel supraviețuiesc peste 6 luni. În sălbăticie, puiul de panda rămâne în vizuină timp de 4-6 săptămâni, apoi este transportat în spatele mamei, merge alături de ea la 6 luni şi este independent la 18 luni.

Majoritatea populațiilor sălbatice sunt atât de mici şi fragmentate, încât nu sunt viabile genetic, şi încă sunt expuse pericolului implicat de braconaj. Viitorul poate depinde de coridoare între habitate şi de sprijin local.

Ursul panda uriaş manevrează bambusul cu o mare dexteritate, datorită unei extensii a osului sesamoid al încheieturii, care iese în afară ca un „fals deget11. Acesta se poate îndoi şi este opozabil adevăratului deget mare (primul deget) ca să apuce tulpinile şi frunzele.

Ursul panda uriaş manevrează bambusul cu o mare dexteritate, datorită unei extensii a osului sesamoid al încheieturii, care iese în afară ca un „fals deget”. Acesta se poate îndoi şi este opozabil adevăratului deget mare (primul deget) ca să apuce tulpinile şi frunzele.

Ailuropoda melanoleuca

Areal: E Asiei

Lungimea: 1,6 – 1,9 m

Coada: 10 – 15 cm

Greutatea: 70 – 125 kg

Ursul panda uriaș este alb, cu urechile, peticele ovale din jurul ochilor, nasul, „șaua” de pe umeri şi membrele negre. Are urechi drepte, fața lată şi ochii mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *