Ursul negru cu ochelari

Singurul urs din America de Sud, şi cel mai mare mamifer de acolo după tapiri, ursul negru cu ochelari sau ursul din Anzi este şi cel mai arboricol din familie. Jucând un rol important în folclorul şi mitologia multor popoare din Anzi, multitudinea sa de nume locale include pe acelea de achupayero (ursul care mănâncă bromeliade), yura mateo (ursul cu capul alb) şi ucucu (după unul din rarele sunete pe care le scoate).

Specia ocupa odinioară habitate de la deșertul de pe coastă la câmpiile ierboase înalte, dar prezența umană i le limitează din ce în ce mai mult la pădurile tropicale de munte de la 1000-2 700 m. Predominant vegetarian, mușchii săi maxilari masivi şi măselele macină cele mai tari plante. De exemplu, plantele scunde sunt pur şi simplu smulse şi mestecate, în pofida țepilor cactușilor sau ghimpilor de pe frunzele de bromeliade (puya).

O tehnică des întâlnită de hrănire în copaci este să se lungească pe o creangă şi să îndoaie celelalte crengi ca să le aducă la îndemână. Acești urşi pot, de asemenea, să creeze o platformă simplă în copaci, cu diagonala de 5 m sau mai mare, pentru hrănire şi odihnă. Majoritatea împerecherilor au loc din aprilie până în iunie, dar se pot produce în orice moment, astfel încât nașterea să corespundă celei mai mari abundențe de hrană.

Perechea rămâne împreună 1-2 săptămâni. Ochii puilor se deschid după 42 de zile, iar aceștia pot părăsi bârlogul, într-o grotă între stânci sau o scobitură între rădăcinile copacilor, la 3 luni. Puii rămân cu mama 2 ani, învățând despre metodele de hrănire, tipurile de hrană şi pericole. Ca şi alți urși, masculul nu are nici un rol în creșterea puilor şi, dacă-i întâlnește întâmplător, îi poate ataca şi ucide.

Alimentația ursului negru cu ochelari, unul dintre cei mai erbivori urși, include o gamă vastă de fructe, precum şi bromeliade, bulbi de orhidee sălbatice şi flori asemănătoare, lăstari de palmier şi lujere, iar în zonele mai uscate, tulpini de iarbă şi cactuși.

Hrana de origine animală include insecte, păsări, ouă, mici mamifere şi leșuri. Raidurile asupra recoltelor, în special porumb, şi atacurile ocazionale asupra animalelor domestice provoacă uciderea lor de către fermieri, drept răzbunare. Puii nou-născuți de urs negru cu ochelari, ca alţi pui de urs, sunt micuţi, fiecare cântărind doar 325g. Majoritatea sunt născuți între decembrie şi februarie.

Tremarctos ornatus

Areal: V Americii de Sud

Lungimea: 1,5 – 2 m

Coada: 7 – 12 cm

Greutatea: 140 – 175 kg

Marcajele alb-crem din jurul ochilor variază de la cercuri complete la „sprâncene” deasupra lor sau „lacrimi” dedesubt, şi permit identificarea exemplarelor individuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *