Ursul leneș

Acest urs de talie mică sau medie are corp robust şi membre scurte, puternice. Poate trăi într-o varietate de habitate, inclusiv în tufișuri cu ţepi, câmpii ierboase şi păduri, cu condiția ca principalele sale trei surse de hrană – furnicile, termitele şi fructele – să fie prezente (se hrănește, de asemenea, cu miere şi ouă). Ghearele sale lungi, neretractile, din faţă, nu-i permit acestui urs cățăratul eficient în copaci.

Ca alți urși, ursul leneș adult este în principal solitar, cu excepția sezonului de împerechere (iunie-iulie). Cu toate acestea, au fost observate grupuri de 5-7 urşi, de scurtă durată, chiar şi fără concentrații locale de hrană care să-i atragă. Femela ocupă o grotă naturală sau sapă una şi are de obicei 2 pui (în noiembrie-ianuarie).

Puii rămân în bârlog 2-3 luni, sunt transportați de mamă în spate, agăţându-se de blana ei lungă, timp de încă 6 luni şi devin independenți după 2 ani. Amenințările includ pierderea habitatului, braconajul pentru diverse părți ale corpului (folosite la leacuri tradiționale), persecuția şi prinderea puilor pentru dresaj şi spectacole.

Urșii găsesc hrana în principal după miros, adulmecând cu botul lor lung, mobil. Ursul leneș este specializat în furnici şi termite, deschizând mușuroaiele lor de la sol, din bușteni putrezi sau din copaci cu ghearele sale anterioare, care au o lungime de 8 cm. Închizându-și nările şi țuguind buzele, suge insectele prin gaura creată de lipsa incisivilor superiori. Zgomotele de supt pe care le face se pot auzi până la 100 m distanță.

Ca şi alți urși, ursul leneș poate sta în picioare pe membrele dinapoi. Deși odinioară se credea că aceasta este o postură agresivă, de fapt ursul are o vedere mai bună a împrejurimilor, şi, mai important, adulmecă mai bine aerul pentru a evalua posibila hrană sau eventualele pericole. Rănirea oamenilor, în principal cauzată cu ghearele, este de obicei rezultatul întâlnirilor-surpriză.

Melursus ursinus

Areal: S Asiei

Lungimea: 1,4 – 1,8 m

Coada: 7 – 12 cm

Greutatea: 55 – 190 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *