Urangutanul de Borneo

Urangutanul este un animal arboricol, care se hrănește, doarme şi se înmulțește în coronamentul pădurii, numai masculii coborând ocazional pe sol. Își petrece mare parte a zilei căutând şi hrănindu-se cu fructe şi alte tipuri de hrană, iar noaptea își construiește o platformă de dormit împletind crengile. Femela naște într-un cuib din vârful copacilor, iar puiul se agață de mamă în timp ce aceasta se cațără în copaci. Cei doi rămân împreună până când puiul are în jur de 8 ani.

Urangutanii trăiesc în comunități răspândite pe o suprafață foarte mare – fapt probabil determinat de disponibilitatea hranei. Sunt în general solitari, dar se pot întâlni cu alții în căutarea fructelor din copaci, iar femelele tinere pot călători împreună timp de 2-3 zile. Toți sunt avertizați de prezența masculilor vecini prin urletele prelungi ale acestora.

Până de curând se considera că urangutanii alcătuiesc o singură specie – Pongo pygmaeus – . Cercetările genetice au dus la recunoașterea a două specii distincte: urangutanul de Borneo şi cel de Sumatra (Pongo abelii). Principala amenințare este pierderea habitatului, deoarece pădurile în care trăiau sunt distruse de exploatările forestiere şi de incendii. Se estimează că urangutanul de Borneo are în prezent 12-15 000 de exemplare, iar specia de Sumatra numai 3-3 500 de exemplare.

Deși urangutanul este protejat de lege, puii sunt totuși prinși şi vânduți ilegal ca animale de casa. Proiectele de reabilitare a urangutanilor salvați – adulți, precum şi pui – au mare succes, dar unora dintre animale le este greu să se readapteze la viața în habitatul lor natural – şi oricum, acesta este distrus cu repeziciune.

Fructele sunt hrana favorită a urangutanului, dar acesta se hrănește şi cu alte părţi ale plantelor, precum şi cu miere, animale mici – șopârle, termite, pui de păsări şi ouă.

Pongo pygmaeus

Areal: S-E Asiei (Borneo)

Lungimea: 1,1 – 1,4 m

Coada: Inexistentă

Greutatea: 40 – 80 kg

Urangutan de Borneo cu pui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *