Tigrul

Tigrul este cel mai mare membru al familiei felinelor, iar blana sa portocalie cu dungi negre şi pete albe este imediat recunoscută. Mărimea, culoarea blănii şi însemnele variază în funcție de subspecie. Deși sunt recunoscute 8 subspecii, 3 au dispărut în anii 1950, iar cele 5 care au rămas sunt pe cale de dispariție. Răspândirea geografică a tigrului atingea odinioară estul Turciei, dar acum este limitată la mici zone din sudul şi estul Asiei.

Habitatul tigrului variază în mare măsură, de la pădurile tropicale din Asia de Sud-Est la pădurile de conifere din Siberia, dar cerințele sale de bază sunt un adăpost des, accesul la apă şi o pradă suficient de mare. Vânând în principal noaptea, atacă mai ales cervide şi porci sălbatici, precum şi vite în unele regiuni, dar se hrănește şi cu animale mai mici între care maimuțe, păsări, reptile şi pești, precum şi cu stârvuri.

Tigrii atacă, de asemenea, puii de rinocer şi de elefant. Pot mânca până la 40 kg de carne odată şi revin la prada mai mare ucisă timp de 3-6 zile. Tigrii sunt de obicei solitari, dar nu sunt neapărat antisociali. Un mascul poate fi adesea văzut odihnindu-se sau hrănindu-se împreună cu femela şi puii. Pot, de asemenea, călători în grupuri.

Braconajul, pierderea habitatului şi lipsa prăzii din cauza vânătorii în exces reprezintă cele mai mari amenințări pentru tigrii din întreaga lume, care supraviețuiesc doar ca populații răzlețe în estul Rusiei, China, Sumatra şi din Vietnam până în India. Deși protejat în majoritatea regiunilor, tigrii sunt încă uciși ilegal, în principal pentru blană şi utilizarea în medicina tradițională chineză.

Există mai multe proiecte – precum în Parcul Național Chitwan din Nepal, pentru monitorizarea populațiilor de tigri şi identificarea măsurilor de protecție necesare. Au fost înființate detașamente speciale de combatere a braconajului şi există o campanie internațională de educare a utilizatorilor leacurilor tradiționale chinezești despre rolul pe care îl joacă acestea în scăderea populației de tigri.

Panthera tigris

Areal: S şi E Asiei

Lungimea: 1,4 – 2,8 m

Coada: 60 cm – 1,1 m

Greutatea: 100 – 300 kg

Cele 5 subspecii de tigri în viață variază în mod vizibil de la una la alta. În general, animalele din zonele sudice sunt mai mici şi mai intens colorate decât rudele lor nordice, mai mari şi mai deschise la culoare. Tigrii care trăiesc în climate reci tind să aibă blana mai groasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *