Tamarinul-leu auriu

Acest tamarin are o greutate dublă față de media pentru grupul marmosetelor şi tamarinilor. Fața este de un cenușiu-închis, iar mâinile, degetele de la membrele anterioare şi de la cele posterioare şi ghearele sunt lungi şi subțiri, pentru a putea căuta larve în scoarță şi în fisuri.

Totuși, patru cincimi din alimentație sunt fructe, suplimentate de clei şi nectar. Ziua umblă după hrană, iar noaptea doarme în vegetația încâlcită sau, mai adesea, într-o scorbură. Există o singură pereche reproducătoare în ceata de 4-11 membri. În cadrul sistemului de „întrajutorare” pentru creșterea puilor – de obicei câte 2 pentru fiecare grup – activitatea sexuală a „ajutoarelor” nu este suprimată, deși aceștia nu pot face pui până când nu alcătuiesc perechea dominantă.

Starea proastă a tamarinului-leu auriu a devenit un simbol al defrișărilor pădurii şi a făcut obiectul protejării încă din anii 1960. Acesta s-a reprodus bine în captivitate şi de la jumătatea anilor 1980 a fost reintrodus în Brazilia de sud-est. Deși peste 150 de tamarini crescuți în captivitate trăiesc acum în sălbăticie împreună cu puii lor, situația acestei specii este încă precară.

Leontopithecus rosalia

Areal: E Americii de Sud (bazinul râului Sao Joao)

Lungimea: 20 – 25 cm

Coada: 32 – 37 cm

Greutatea: 400 – 800 g

Grup de tamarin-leu aurit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *