Struţul

Cea mai mare pasăre dintre toate, struțul este inconfundabil ca înfățișare. Are gât lung şi golaș şi cap mic, corp masiv şi picioare lungi şi musculoase. Aripile sunt mici şi acoperite cu pene dispuse răzleț. Struțul este unic între păsări prin faptul că ar e doar’ câte 2 degete la fiecare picior. Deși este prea greu să poată zbura, este capabil să alerge cu o viteză şi o vitalitate remarcabile – se poate deplasa cu 70 km/h timp de 30 de minute. Singura specie de struț este clasificată ca ordin separat de toate celelalte păsări.

Odinioară larg răspândiți în Africa şi vestul Asiei, struții sunt acum în mare parte limitați la estul şi sudul Africii, deși sunt crescuți şi în alte părți ale lumii, în sălbăticie, ei sunt seminomazi, călătorind pe distanțe lungi pentru a găsi iarbă şi altă hrană vegetală.

Formează în general cârduri mixte şi sunt rareori întâlniți solitari. În timpul sezonului de reproducere, masculii scot strigăte zgomotoase, asurzitoare şi execută parade elaborate. Mai multe femele depun ouă adesea într-un singur cuib, producând împreună până la 30 de ouă. Masculul ia parte la incubație; odată ce puii ies din ouă – după aproximativ 40 de zile -, de obicei el este singurul care are grijă de ei.

Struții masculi rivalizează pentru teritoriu şi poziție socială prin manifestări agresive şi ocazional prin lupte. Câștigătorul unei întreceri dobândește un teritoriu şi mai multe femele, deși doar o singură femelă, ,femela principală”, rămâne în timpul clocirii şi creșterii puilor.

Struthio camelus

Areal: Din V până în E Africii (S Saharei), S Africii

Înălțimea: 2,1 – 2,8 m

Greutatea: 100 – 160 kg

Penajul: Diferit în funcție de sex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *