Stârci și specii înrudite

Această grupă de păsări de apă include stârcii, egretele, buhaii de baltă, berzele, ibișii şi lopătarii. Toate au corpuri mari şi pline, cu gât lung şi cioc puternic. Picioarele lor lungi le ajută să înainteze în apele puțin adânci, unde se hrănesc cu pești, amfibieni, melci şi crabi.

Majoritatea se hrănesc solitare pentru a evita ca prada să fie tulburată de alte păsări, dar noaptea se adună în grupuri pentru a cuibări împreună şi multe specii se înmulțesc în colonii. Aceste păsări se întâlnesc în habitatele de apă dulce din întreaga lume, îndeosebi în regiunile calde unde apa nu îngheață iarna.

Anatomie

Stârcii şi speciile înrudite au mai multe adaptări la mersul şi hrănirea în apele puțin adânci. Picioarele lungi permit păsării să-şi mențină penajul uscat în timp ce își întinde gâtul flexibil plecându-și capul spre apă. Labele au 4 degete foarte distanțate, cele 3 din față fiind îmbinate printr-o membrană palmară pentru a distribui greutatea păsării când se deplasează prin noroi sau pe vegetație de baltă. Toate păsările din această grupă au aripi largi, în timpul zborului, stârcii, buhaii de baltă şi egretele își retrag gâtul, în timp ce majoritatea berzelor şi toți ibişii şi lopătarii îl țin întins.

Ciocul lung este o unealtă folositoare pentru extragerea animalelor din apă sau noroi. Ibișii au cioc lung subțire şi încovoiat în jos. Stârcii au cioc lung şi drept care se îngustează spre vârf. Ciocul berzei este asemănător ca formă, dar adesea este încovoiat în sus sau în jos la vârf în timp ce ciocul plat al lopătarului se lățește la capăt luând o formă asemănătoare unei spatule.

Hrănire

Majoritatea stârcilor şi a speciilor înrudite se folosesc de simțul ascuțit al văzului pentru a-şi găsi hrana, scrutând apa după semne de mișcare sub suprafață. Odată zărit(ă), peștele sau broasca este apucat(ă), dar rareori străpuns(ă) dintr-o azvârlitură de cioc.

Unele păsări rafinează această tehnică – de exemplu, stârcul negru își desface aripile pentru a arunca o umbră deasupra apei şi a ademeni peștii la umbră. Nu toate aceste păsări se hrănesc cu pradă vie: barza marabu este în principal un hoitar care se hrănește cu animale moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *