Șoimul călător

Șoimul călător este una dintre cele mai rapide păsări din lume. Deține, de asemenea, cea mai largă răspândire, fiind găsit pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii, precum şi pe multe dintre insulele oceanelor. Femelele pot fi cu până la 30 la sută mai mari decât masculii.

Aripile au vârfurile foarte ascuțite, permițând atât viteză cât şi manevrabilitate; zboară în principal bătând din aripi şi mai puțin prin planare. Acest șoim își atacă de regulă prada printr-un plonjon abrupt în cursul căruia poate atinge o viteză de 230 km pe oră. Perioada de împerechere presupune demonstrații aeriene acompaniate de strigăte puternice.

Șoimul călător a fost folosit la vânătoarea cu șoimi de secole. În perioada anilor 1950-1960 a fost grav pus în primejdie prin poluarea cu DDT, în special în Europa şi în SUA, dar acum se constată o revenire graduală.

Falco peregrinus

Areal: În întreaga lume, cu excepţia Antarcticii

Lungimea: 34 – 50 cm

Greutatea: 0,55 – 1,5 kg

Penajul: La fel la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *