Șobolanul de casă

Denumit şi șobolanul de corabie, șobolanul de acoperiș sau șobolanul negru, în Antichitate s-a răspândit în întreaga lume din Asia, prin intermediul corăbiilor sau al lăzilor cu încărcătură. Preferă materiile vegetale precum semințele şi fructele, dar poate supraviețui cu insecte, animale moarte, fecale și gunoaie.

Șobolanii de casă se adună în „haite” de 20-60 de membri și pot intimida animale mai mari precum câinii. Coloritul de bază este negru, dar apar și nuanțe de cenușiu, cu burta cenușie sau albă, și labe albicioase sau roz. Femela fată 4-10 pui după o gestație de 20-24 de zile.

Acest șobolan poate alerga, se poate cățăra şi poate înota foarte bine, și își face un cuib din crenguțe şi iarbă, dar adesea cuibărește într-o cavitate dintr-un acoperiș și folosește aproape orice material.

Puricii purtați de el răspândesc boli printre oameni, inclusiv ciuma bubonică, datorită căreia au murit sute de milioane de oameni de-a lungul secolelor.

Rattus rattus

Areal: Întreaga lume (cu excepţia regiunilor polare)

Lungimea: 16 – 24 cm

Coada: 18 – 26 cm

Greutatea: 150 – 250 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *