Şobolanul cenuşiu

Dieta extrem de variată, oportunistă, simţurile ascuţite şi marea agilitate i-au permis şobolanului cenuşiu, denumit şi şobolanul călător sau comun, să se răspândească în întreaga lume. „Haite” de până la 200 de membri, dominate de masculi mari, atacă iepuri, păsări mari şi pești.

După o gestație de 22-24 de zile, femela naște 6-9 pui într-un cuib din iarbă, frunze, hârtie, zdrenţe sau aproape orice alt material. Această specie este strămoșul șobolanilor crescuți ca animale de companie şi pentru cercetări științifice.

Șobolanul cenuşiu este erbivor după origine şi se hrăneşte cu seminţe (în special de cereale), fructe, legume şi frunze. Are un simţ al mirosului extrem de ascuţit şi într-o noapte străbate peste 3 km în căutarea hranei. Membrii unei haite se identifică reciproc după miros, şi sunt gata să atace haitele rivale sau pe cei care nu sunt membrii haitei lor.

Șobolanul cenușiu variază de la maro la brun-cenușiu sau negru pe spate. Pe partea inferioară este mai deschis la culoare; are coada lungă, cu peri rari. Este un înotător excepţional şi prinde peşti mici şi raci, şi ronțăie melci de apă şi insecte acvatice.

Rattus norvegicus

Areal: Întreaga lume (cu excepţia regiunilor polare)

Lungimea: 20 – 28 cm

Coada: 17 – 23 cm

Greutatea: 275 – 575 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *