Şoarecele pitic

Acest șoarece minuscul este singurul rozător din Lumea Veche cu coadă prehensilă. Se hrănește cu semințe, inclusiv spice de grâu şi alte cereale cultivate, boabe şi mici viețuitoare precum insecte şi păianjeni, în sezonul de împerechere, femela fată aproximativ 2-6 pui, ocazional 12 sau mai mulți, după o gestație care durează 21 de zile.

Cu toate acestea, dacă hrana devine insuficientă, ea îi poate mânca – o strategie de supraviețuire care apare la multe rozătoare.

Șoarecele pitic construiește un cuib sferic din fire şi tulpini de iarbă făcute fâșii fine, poate folosind ca bază un cuib vechi de pasăre, într-un hățiș sau într-un pâlc de iarbă. Acesta are diametrul de aproximativ 8-12cm, şi este amplasat cam la 50-130 cm de la nivelul solului. Cuibul unde femela crește puii este mai solid decât cel obișnuit.

Micromys minutus

Areal: Din V Europei până în E Asiei

Lungimea: 5 – 8 cm

Coada: 4,5 – 7,5 cm

Greutatea: 5 – 7 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *