Șoarecele-cârtită golaş

Sistemul social al acestui şoarece-cârtiţă este unic printre mamifere. Numai o femelă dominantă, „regina”, se reproduce, fătând peste 20 de pui odată, și este îngrijită de câțiva nelucrători. Lucrătorii alcătuiesc „lanțuri de săpat” stând unul cu capul la coada altuia, ca să facă tuneluri şi să adune hrană.

Nu este cu adevărat golaș, ci are fire de păr rare, pale, presărate pe pielea cenuşie-rozalie. Ca şi la alte specii de şoareci-cârtiţă, incisivii masivi sunt pentru săpat şi mâncat, iar ochii şi urechile sunt minuscule. Coada este rotunjită şi membrele puternice, cu 5 degete cu gheare groase, pentru săpat.

Coloniile numără 70-80 de indivizi care locuiesc în sisteme complicate de tuneluri. Galeriile pentru depozitarea hranei de 15-50 cm adâncime ajung până la 40 m de la încăperea centrală. Sunt săpate constant noi galerii pentru rădăcini, bulbi, tuberculi şi alte părți subterane de plante. Acest rozător iese la suprafață numai pentru a călători până la o altă colonie.

Heterocephalus glaber

Areal: E Africii

Lungimea: 8 – 9 cm

Coada: 3 – 4,5 cm

Greutatea: 30 – 80 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *