Şinşila

Blana deasă, moale, mătăsoasă a acestui rozător, care-1 apără de gerul aspru din habitatul său de munte, este prețuită de multă vreme de oameni şi, deşi acum protejată, şinşila a fost vânată şi crescută la ferme în multe regiuni.

În pericol in sălbăticie şinşila este comună ca animal de companie, cu înfățișarea sa atrăgătoare şi firea sa de obicei prietenoasă. Blana este cenușie-albăstruie spre argintie deasupra şi crem sau gălbuie în partea inferioară, cu fire de păr lungi cenușii şi negre pe fața superioară a cozii. În sălbăticie, alcătuiește colonii de 100 sau mai mulți membri în zone stâncoase, adăpostindu-se în grote şi fisuri.

Se hrănește cu materii vegetale, în special iarbă şi frunze, stând în șezut pentru a ține mâncarea între labele din față în timp ce se uită după pericole. Dacă este amenințată, se ridică pe labele dinapoi şi scuipă cu putere spre agresor.

În sezonul de împerechere din iarnă, femela, care este mai mare decât masculul, devine mai agresivă față de alte femele. După o gestație de 111 zile, sunt fătați până la 4 pui, dar de obicei 2-3, aceștia fiind alăptați 6-8 săptămâni.

Chinchilla lanigtra

Areal: S-V Americii de Sud

Lungimea: 22 – 23 cm

Coada: 13 – 15,5 cm

Greutatea: 400 – 500 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *