Rinocerul negru

Rozând o varietate de tufișuri şi arbori de înălțimi mici, rinocerul negru ocupă diverse habitate, dar mai ales savana împădurită cu mozaicuri de iarbă şi copaci. Ca şi la alte specii de rinoceri, vederea este slabă, dar auzul şi mirosul sunt excelente. Se hrănește în principal la apusul soarelui şi în timpul nopții; zilele le petrece moțăind la umbră sau bălâcindu-se în noroi.

Rinocerul negru este solitar şi își marchează teritoriul cu grămezi de bălegar şi jeturi abundente de urină. Poate tolera intrușii (din propria specie sau oameni), dar acest rinocer imprevizibil poate ataca dintr-odată sau împunge cu coamele.

Rinocerii negri formează perechi mascul-femelă (doar câteva zile, pentru reproducere) sau mamă-pui. Femela fată după o gestație de 15 luni. Puiul cântărește 40 kg, începe să consume hrană solidă după câteva săptămâni și este înțărcat la aproximativ 2 ani.

Rinocerul negru, cunoscut şi ca rinocerul cu buza încovoiată, are o buză superioară prehensilă şi ascuțită. Aceasta se răsucește în jurul ramurilor şi mlădițelor noi pentru a le trage în gură, unde sunt roase cu dinții molari. Pielea rinocerului negru este cenușie cu păr doar pe gene, vârfurile urechilor şi capătul cozii. Aspectul său întunecat este rezultatul noroiului uscat pe piele.

Cererea mare de corn de rinocer pentru medicamentele chinezești tradiționale şi pentru mânere de pumnale şi alte obiecte similare din Orientul Mijlociu a condus la un declin masiv al efectivului de rinoceri negri de la 65 000 în 1970 la doar 2 500 la mijlocul anilor 1990. În ciuda protecției legale şi a patrulelor pentru protejarea faunei sălbatice, riscul atacurilor braconierilor rămâne atât de ridicat, încât unii rinoceri negri beneficiază de gărzi armate de 24 de ore.

Diceros bicornis

Areal: E şi S Africii

Lungimea: 2,9 – 3,1 m

Coada: 60 cm

Greutatea: 0,9 – 1,3 tone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *