Rinocerul de Java

Unul dintre cele mai rare mamifere mari, nu are păr, în afară de urechi şi de vârful cozii. Pielea sa cenușie şi groasă este împărțită prin cute adânci care fac un fel de „creastă” în jurul gâtului cu umflături sau noduli care dau un efect de platoșă. Unicul corn depășește rareori 25 cm în lungime şi lipsește la unele femele.

Un păscător de frunze şi ramuri solitar şi nocturn, se hrănește cu o mare varietate de plante. Rinocerul javanez – sau mai mic, cu un singur corn – a fost decimat de defrișarea zonelor de șes. Supraviețuiesc două populații, profitând de mlaștinile de bambuși şi de mangrove de pe coaste.

Masculul își apără probabil teritoriul, marcându-și domeniul cu grămezi de bălegar şi bălți de urină; își întâlnește potențialele partenere în băltoace noroioase adecvate. După o gestație de 16 luni, femela fată un pui, care rămâne cu mama sa 2 ani, poate mai mult.

Rhinoceros sondaicus

Areal: S-E Asiei

Lungimea: 3 – 3,3 m

Coada: Neînregistrată

Greutatea: Până la 1,4 tone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *