Rinocerul alb

Cea mai mare şi mai numeroasă specie de rinoceri, rinocerul alb rivalizează cu hipopotamul drept cel mai mare animal terestru după elefant. Masculii cântăresc cu până la o jumătate de tonă mai mult decât femelele şi au coarne mai lungi şi o creastă pe ceafă mai pronunțată. Cornul frontal poate atinge 1,3 m, iar cel din spate 40 cm. Acesta este şi cel mai sociabil rinocer, în general blând, cu perechi mamă-pui stând împreună pe perioade lungi de timp şi cu un număr de până la 7 rinoceri tineri formând turme mici. Masculii maturi tind să fie solitari.

Este aproape exclusiv păscător. Buza superioară lată şi dreaptă – dându-i numele alternativ de rinocerul cu buza pătrată – şi pernițele dure ale buzei taie iarba extrem de precis. Populațiile de rinoceri albi sudici (Ceratotherium simum simum) se află în condiții rezonabile de siguranță, numărând peste 8 .500 de indivizi, deși depind încă de programele de conservare. Există probabil mai puțin de 30 de rinoceri albi nordici (Ceratotherium simum cottoni) în pericol de dispariție.

Creasta proeminentă de pe ceafă, din spatele urechilor, este formală din oase, mușchi şi ligamente pentru a-i susține capul uriaș. Penisul unui rinocer mascul este orientat spre spate, astfel încât urina țâșnește printre membrele posterioare. Masculii rinocerului alb îşi marchează astfel teritoriile. Fiecare are nevoie de un teritoriu de aproximativ 1 km pătrat pentru înmulțire.

Coarnele unui rinocer pot fi tăiate rapid sub anestezie, îndepărtându-se astfel principala țintă a braconierilor, care au fost în mare măsură responsabili pentru declinul catastrofic al numărului de rinoceri albi şi negri în ultimii 200 de ani. Deoarece cornul este alcătuit dintr-un material asemănător părului, procedura este nedureroasă şi are un efect minor asupra vieții sociale a rinocerului.

Ceratotherium simum

Areal: V, E şi S Africii

Lungimea: 3,7 – 4 m

Coada: 70 cm

Greutatea: Până la 2,3 tone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *