Rața mandarin

Rățoiul mandarin cu penajul său de împerechere se numără printre cele mai împodobite şi mai frumoase păsări. Are o creastă proeminentă pe cap, pene aurii la gât şi o pereche de pene ca niște pânze, de obicei de un galben strălucitor, pe fiecare aripă interioară. Acestea pot fi ridicate deasupra părților laterale – funcția lor este pur ornamentală. Femelele şi masculii care nu se află în perioada de împerechere sunt mai ales bruni-măslinii.

Aceasta este una din raţele cele mai arboricole, adesea odihnindu-se sau cocoţându-se pe crengi şi făcându-și cuibul în scorburi; rățuștele trebuie să sară din cuibul-ascunzătoare pe sol doar la o zi de la ieșirea din ou. Ca şi alte rațe care stau cocoțate, ghearele sale sunt ascuțite, pentru a o ajuta să se agate de ramuri, iar coada este lungă şi lată, acționând ca o frână pentru a încetini rața înainte să aterizeze în copac.

Are ochi foarte mari, cu care poate vedea noaptea. Rața mandarin se hrănește pe uscat, in copaci şi în apă, unde se bălăcește, se răstoarnă şi doar rareori se scufundă. Hrana sa constă din semințe şi nuci, precum şi din unele nevertebrate, cum ar fi insecte şi melci. Curtatul este extrem de social, mai mulți masculi rivalizând pentru atenția unei femele. Originare din estul Asiei, păsările introduse s-au acomodat în vestul Europei.

Aix galericulata

Areal: N-V Europei, E Asiei

Lungimea: 41 – 49 cm

Greutatea: 625 g

Penajul: Diferit în funcție de sex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *