Râsul eurasiatic

Fiind în principal o felină a pădurilor mixte, acest râs a fost alungat de prezența şi persecuția oamenilor în pădurile mai deschise şi pe versanții munților stâncoși. Totuși, dispune încă de unul din cele mai mari areale dintre toate speciile de feline. Prada sa constă mai ales din cerbi, capre, oi şi mamifere copitate asemănătoare până la de 4 ori mărimea sa, dar, în lipsa acestora, vânează iepuri de câmp şi fluierători.

În ciuda eforturilor de protecție şi a reintroducerii în Europa occidentală, râsul rămâne rar datorită vânării din răzbunare de către crescătorii de vite, accidentelor rutiere şi dispariției misterioase a puilor masculi – posibil cauzată de o problemă genetică.

Felis lynx

Areal: Din Europa până în E Asiei

Lungimea: 0,8 – 1,3 m

Coada: 11 – 25 cm

Greutatea: 8 – 38 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *