Puma

Mai mare decât unele feline „mari”, puma – numită şi panteră sau cuguar – este probabil mai înrudită cu felinele mai mici. Cea mai mare parte a blănii sale este colorată uniform în galben-închis. Scoate numeroase sunete, între care şi un țipăt straniu ca de om, atunci când curtează, dar nu poate să ragă.

Uimitor de adaptabilă, puma trăiește în habitate care variază de la pădurea tropicală umedă, munți înalți şi păduri de conifere la deșerturi. Mamiferele mici precum șoarecii, șobolanii, iepurii de vizuină şi de câmp formează hrana de bază în multe zone, dar şi oi, bovine tinere, elani şi alte vite din când în când; puma este rareori hoitar.

Naște pui din februarie până în septembrie. Cei 2-3 pui pătați (variază între 1 şi 6) apar după o gestație medie de 92 de zile, într-o vizuină printre stânci sau într-un desiș. Puii mănâncă hrană solidă de la 6-7 săptămâni.

Felis concolor

Areal: V şi S Americii de Nord, America Centrală, America de Sud

Lungimea: 1,1 – 2 m

Coada: 66 – 78 cm

Greutatea: 67 – 105 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *