Pisica sălbatică

Pisica sălbatică este o versiune puțin mai mare, cu construcție mai masivă, de obicei cu blana mai lungă (în special iarna) a pisicii domestice tigrate. Specia se înmulțește încrucișat cu pisicile domestice, al căror strămoș se presupune a fi subspecia africană Felis sylvestris libyca.

Habitatul preferat al pisicii sălbatice este ținutul păduros amestecat de foioase, dar pierderea habitatului şi utilizarea pădurii ca loc de distracție a alungat-o spre habitate marginale precum pădurea de conifere, ținuturile montane stâncoase, mlaștinile, zonele de tufișuri, smârcurile şi ținuturile de coastă.

Se hrănește cu iepuri de vizuină, șoareci, șoareci de câmp şi lemingi. Această felină este un bun cățărător şi prinde pui de veveriță sau păsări între ramuri; de asemenea, se hrănește cu stârvuri. Se împerechează între ianuarie şi martie, iar perioada de gestație este de 63-68 de zile. Femela dă naștere la 3-4 pui în medie variază între 1 şi 8) în vizuina sa dintr-o scorbură de copac, printre stânci sau rădăcini sau într-o veche vizuină de iepure sau bursuc.

Felis sylvestris

Areal: Europa, V şi C Asiei, Africa

Lungimea: 50 – 75 cm

Coada: 21 – 35 cm

Greutatea: 3 – 8 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *