Pelicanul creţ

Acest pelican este cel mai mare din cei întâlniți în Europa. În ciuda mărimii şi a greutății sale este un bun zburător, înălţându-se în zbor în timpul migrației, cu aripile sale foarte mari şi late. Penajul este în principal alb-argintiu, cu vârfuri negre ale aripilor, şi are o pungă roșie-portocalie sub un cioc galben-deschis cu vârf portocaliu.

Pelicanul creț se hrănește cu o mare varietate de pește, având nevoie în medie de 1 kg pe zi. Înoată la suprafață, aplecându-se pentru a prinde prada. Uneori, un număr de păsări se hrănesc prin cooperare, formând un semicerc şi conducând peștii spre apele puțin adânci, unde îi pot ridica cu ciocul. Acești pelicani se înmulțesc adesea în colonii mari, fiecare pereche crescând de obicei un singur pui.

Odată ce puii împlinesc 3 sau 4 săptămâni, ei trăiesc în „coconi“ în mare parte nesupravegheați de părinții lor, deși aceștia continuă să le aducă de mâncare. La aproximativ 6 săptămâni, puii încep să prindă pește, iar o lună şi ceva mai târziu efectuează primul zbor efectiv.

Pelecanus crispus

Areal: S-E Europei, S şi S-V Asiei, N-E Africii

Lungimea: 1,6 – 1,8 m

Greutatea: 10 – 13 kg

Penajul: La fel la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *