Păunul

Păunul este una dintre cele mai spectaculoase păsări de vânat, cu penajul de pe corp albastru irizat şi o trenă lungă pe care o desface in evantai atunci când curtează femelele. Trena nu este o coadă veritabilă. Ea este compusă din pene alungite care acoperă coada, fiecare terminându-se cu un „ochi“ viu colorat. Femela – păunița – este relativ ștearsă, cu o trenă mai scurtă, fără „ochi“.

Femela își alege un partener în funcție de aspectul masculului, de regulă acesta întorcându-se cu fața spre ea şi scuturându-și trena ridicată şi desfăcută în evantai pentru a mări efectul. Păunul se împreunează cu mai multe femele, scoțând un puternic „chiau“ pentru a şi anunța prezența. Masculul nu participă la construirea cuibului sau la creșterea puilor. Ca majoritatea păsărilor de vânat, păunul se hrănește la sol, dar noaptea se cațără în copaci pentru a se feri de prădători.

Pavo cristatus

Areal: S Asiei

Lungimea: 1,8 – 2,3 m

Greutatea: 4 – 6 kg

Penajul: Diferit în funcție de sex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *