Păsări de vânat

Acest grup de păsări, care trăiesc în principal la sol, include păsări dintre cele mai folositoare omului. În forma lor domestică (inclusiv puii) constituie o importantă sursă de carne, iar multe alte specii (fazanii, potârnichii şi găinușele) sunt vânate şi pentru sport. Tot din acest grup fac parte spectaculoșii cocoși hoco din America Centrală şi de Sud, precum şi mai puțin remarcabilele găinușe de Guineea şi megapodele. Păsările de vânat pot fi găsite aproape în întreaga lume (chiar şi în interiorul Cercului Arctic) într-o mare varietate de habitaturi, incluzând păduri dese si munți înalți.

Anatomie

Majoritatea păsărilor de vânat sunt rotofee, durdulii, cu cap mic şi aripi scurte şi rotunjite. Puternicii lor mușchi de zbor sunt ideali pentru fugă, dar sunt de regulă incapabili să susțină corpul lor greu pe distanțe lungi. Ciocul scurt este ușor curbat, iar picioarele sunt viguroase, adaptate scurmării pământului în căutarea hranei. Multe specii au suprafețe dezgolite cu pielea colorată sau lungi și spectaculoase cozi si creste.

Reproducere

Majoritatea păsărilor de vânat își fac cuibul într-o adâncitură pe pământ. Megapodele (păsările cu picioare mari şi puternice) diferă din acest punct de vedere. În loc să clocească ouăle, le depozitează în mușuroaie, vizuini sau adăposturi, permițând căldurii solare, activității microbiene sau energiei geotermale să le țină calde. Păsările de vânat tinere zboară curând după ce au ieșit din ouă – după o săptămână sau, în cazul megapodelor, după câteva ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *