Pârșul mare

Această specie trăiește în păduri şi dependințe, cuibărind în scorburi sau fisuri din acoperișuri  şi sub podele. Depune grăsime toamna ca rezerve de hrană pentru o hibernare de 7 luni într-un cuib mare, solid, într-o vizuină.

Pârșul mare se hrănește cu frunte, semințe, fructe, nuci, scoarță de copac, ciuperci, viețuitoare mici precum insecte, şi ouă şi pui de păsări. Ca şi alţi pârși, alcătuiește grupuri sociale răzlețe şi comunică prin chiţăituri şi piuituri. Cât timp este gestantă, femela este solitară.

Pârșul mare seamănă cu o veveriță cu coada sa stufoasă, lungă, picioarele din spate mari pentru săritul printre crengi şi poziția sa semiverticală. Blana fină, deasă este cafenie sau cenușie argintie cu pete întunecate în jurul ochilor şi cu părțile inferioare albe.

Acest șoarece era crescut în Roma antică şi îngrășat toamna cu surplus de hrană, pentru a fi servit la cină.

Glis glis

Areal: Din C şi S Europei până în V Asiei

Lungimea: 13 – 20 cm

Coada: 10 – 18 cm

Greutatea: 70 – 150 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *