Papagali

Aceste păsări remarcabile, viu colorate, au populat majoritatea zonelor calde ale lumii şi le găsim îndeosebi, în număr mare, în pădurile tropicale. Pe lângă papagalii, propriu-zişi, acest grup include familiarii ara, peruşii, cacaduu, cocatieli, loriuşii şi papagali comuni, printre alţii.

Gălăgioşi şi sociabili în libertate, papagalii sunt de multă vreme foarte populari ca păsări de casă, apreciaţi pentru frumuseţea, inteligenţa, şi capacităţile impresionante de a învăţa, evidente în remarcabila lor abilitate de a imita sunetele emise de om. Deşi pot parcurge anumite distanţe în căutarea hranei, foarte puţini papagali sunt migratori.

Anatomie

Papagalii sunt uşor de recunoscut prin capul lor mare, gâtul scurt şi ciocul foarte încovoiat. Au un penaj deosebit de colorat şi strălucitor, de regulă predominant verde, pentru camuflaj în frunzişul pădurii, cu porţiuni de alte culori la fel de strălucitoare.

Ghearele au câte două degete îndreptate spre spate şi două spre faţă şi sunt folosite la căţăratul în copaci, iar ciocul este frecvent folosit ca un al treilea picior pentru căţărare şi susţinere. Aripile sunt tipic înguste şi ascuţite la vârf, permiţând papagalilor să zboare cu mare viteză si manevrabilitate.

Hrănire

Virtual, toţi papagalii se hrănesc exclusiv cu plante, inclusiv seminţe, nuci, fructe, nectar şi flori. Hrănirea este adesea o activitate coordonată între cioc şi picior, ultimul prinzând bucăţica de mâncare şi ridicând-o până la cioc, acţionând împreună. Deşi majoritatea papagalilor se hrănesc în copaci, multe specii coboară şi la sol în căutarea hranei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *