Panda roşu

Pe lângă frunze şi lăstari de bambus, panda roșu se hrănește şi cu alte ierburi, rădăcini, fructe, şi de asemenea cu larve, mici vertebrate (șoareci şi șopârle), cu ouă, şi pui de păsări. Este în principal nocturn şi solitar, dar alcătuiește perechi în timpul sezonului de împerechere, iar puii rămân cu mama aproape un an.

Panda marchează olfactiv teritoriul cu excremente, urină şi cu secrețiile puternice, moscate, din glandele anale. Comunică prin fluierături scurte şi scheunături. Studiile efectuate în captivitate arată că perioada de gestație este probabil de 90 de zile plus un timp variabil pentru implantarea întârziată. Habitatele principale sunt pădurile temperate dese de la munte, la altitudini de 1 800-4 000 m.

Panda roşu are gheare parțial retractile şi se caţără cu agilitate. Foloseşte copacii nu doar pentru hrănire, ci şi pentru a scăpa de animalele de pradă de la sol, şi pentru a se încălzi la soare sus, în coronament, în timpul iernii. Panda roșu sau micul panda este maro-roșcat sau castaniu cu marginile urechilor, obrajii, botul şi petele de deasupra ochilor aproape albe. Are, de asemenea, niște dungi brune, faciale, ca niște lacrimi.

Cuibul femelei poate fi într-o scorbură, căptușit cu frunze, mușchi şi alte materiale vegetale moi, unde aceasta îşi crește cei 1-5 (de obicei 2) pui. Alte locuri de cuibărit sunt la ramificațiile crengilor, lângă rădăcinile copacilor şi pâlcurile de bambuși.

Ailurus fulgens

Areal: Din S până în S-E Asiei

Lungimea: 50 – 64 cm

Coada: 28 – 50 cm

Greutatea: 3 – 6 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *