Oryx cu coarne sabie

Specialist al deșerturilor, câmpiilor aride şi dealurilor stâncoase, oryxul cu coarne sabie are numeroase adaptări fiziologice pentru a-şi păstra apa din organism. Rinichii sunt foarte eficienți şi transpiră numai când temperatura sa depășește 46°C.

Copitele mari distribuie greutatea corpului îndesat pe nisipul moale. Acest oryx se hrănește cu o mare varietate de plante în zori şi seara, precum şi în nopțile cu lună, odihnindu-se ziua oriunde găsește umbră. Formează turme mixte nomade de câte 20-40 de indivizi, masculii făcând paradă şi luptându-se pentru a se împerechea cu femelele. După o gestație de 222-253 de zile, mama părăsește turma pentru a fata, dar se întoarce în câteva ore.

Puii sunt înțărcați după 14 săptămâni şi sunt maturi sexual înainte de a împlini 2 ani. Această specie a fost vânată aproape până la dispariția completă, supraviețuind doar într-o rezervație în nordul Ciadului. Animalele crescute în captivitate au fost reintroduse în Tunisia în 1901; se au în vedere şi alte puneri în libertate.

Oryx dammah

Areal: N Africii

Lungimea: 1,5 – 2,4 m

Coada: 45 – 90 cm

Greutatea: 100 – 210 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *