Oposumul comun

Oposumul comun, specie extrem de adaptabilă, îşi extinde în mod activ habitatul din America de Nord.

Profită de aşezările omeneşti, atât pentru adăpost, deoarece îşi face cuib în mormane de resturi sau în dependinţe, cât şi pentru hrană, scormonind în gunoi după resturi. Omnivor veritabil, alimentaţia sa variază de la larve şi ouă la flori, fructe şi leşuri; poate ataca păsările domestice şi distruge plantele de grădină.

Cel mai mare marsupial american, oposumul comun este nocturn şi de obicei terestru, dar este şi un bun cățărător şi un înotător puternic. Deși nu au un anumit teritoriu, indivizii se evită reciproc în afara împerecherii. Femela fată până la 18 pui, dar nu are mameloane decât pentru 13. Supraviețuitorii se prind de sfârcuri timp de 50 de zile, părăsind marsupiul la 70 de zile.

Când este amenințat, oposumul comun se preface mort, ȋn încercarea de a le face pe animalele de pradă să-şi piardă interesul. Poate zăcea nemişcat, parţial încolăcit pe o parte, până la 6 ore. Gura şi ochii sunt deschişi, şi nu reacţionează la stimuli, inclusiv la atingere. Poate emana din anus un fluid cu miros respingător, pentru un efect sporit.

Didelphis virginiana

Areal: V, C şi E SUA, Mexic, America Centrală

Lungimea: 33 – 50 cm

Coada: 25 – 54 cm

Greutatea: 2 – 5,5 kg

Oposum cu pui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *