Okapi

Un păscător de frunze şi ramuri greu de observat prin deasa pădure tropicală umedă, okapi se hrănește ziua cu frunze, ramuri moi, lăstari, fructe şi cu alte părți ale plantelor. Se bazează în principal pe auz în pădurea deasă şi scoate un sunet ca un pufăit când se întâlnește cu un alt okapi. Masculii okapi „se luptă cu gâtul“ ca şi girafele în prezența unei femele receptive şi emit gemete încete în timpul curtării; femela își indică starea de pregătire cu chemări asemănătoare şi marcarea teritoriului prin miros.

Ea este puțin mai înaltă decât masculul şi cu 25-50 kg mai grea. Ambele sexe se aseamănă: cap şi gât lung, bot şi corp închise la culoare (care coboară de la umeri), urechi mari, îndreptate spre spate şi dungi ca de zebră pe partea dorsală şi părțile superioare ale membrelor. Okapi are o blană scurtă şi lucioasă. Părțile mai întunecate par de un roșu intens, violet, castaniu, brun sau negru, în funcție de unghiul luminii.

Femela fată un singur pui între august şi octombrie, după o gestație de 425-491 de zile. Ea își apără puiul împotriva prădătorilor; dar legătura dintre mamă şi pui nu este la fel de puternică ca la alte mamifere copitate.

Okapi nu a fost identificat ca specie distinctă decât în anii 1900-1901. Înainte fusese observat doar rareori, dar mai ales din spate. Fiind timid şi secretos, fugise de oameni în pădurea deasă. Impresia unei zebre care locuiește în pădure a fost întărită de câteva specimene de piele veche.

Okapi își încolăcește limba lungă, neagră şi prehensilă în jurul frunzelor, mugurilor şi rămurelelor, pentru a le trage în gură. Limba este folosită şi pentru îngrijirea corporală proprie şi, la femele, pentru curățarea puiului.

Okapia johnstoni

Areal: C Africii

Lungimea: 2 – 2,2 m

Coada: 30 – 42 cm

Greutatea: 200 – 350 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *