Ocelotul

Rozetele şi petele parcă formând un lanț de pe corpul acestei feline sunt foarte distinctive. Tipic felină ca stil de viață nocturn, solitar, căţărându-se în copaci, ocelotul variază mult şi este adaptabil, trăind într-0 diversitate de habitate de la prerie la mlaștini, precum şi în majoritatea tipurilor de pădure.

Vânează o mare varietate de animale: în principal rozătoare mici, dar şi păsări, șopârle, pești, lilieci, precum şi animale mai mari cum sunt maimuțele, țestoasele, puii de cerb, tatu şi furnicari. Ocelotul are o gestație de 79-85 de zile şi în medie între 1 şi 2 pui. Femelele se înmulțesc de la vârsta de 2 ani; masculii de la 2 1/2 ani.

Oceloții au fost vânați pe scară largă pentru blană în anii 1960 şi 1970, ajungându-se la un comerț de aproximativ 200 000 de piei pe an. Specia este în prezent protejată în cea mai mare parte a arealului său, iar efectivele în anumite zone au crescut. Totuși, amenințarea cu pierderea habitatului din cauza despăduririlor ridică noi probleme pentru această specie şi numeroase alte specii de pădure.

Felis pardalis

Areal: Din S SUA până în America Centrală şi de Sud

Lungimea: 50 – 100 cm

Coada: 30 – 45 cm

Greutatea: 11,5 – 16 kg

Asemănător ca model de ansamblu cu mult mai micul margay, ocelotul are un colorit de fond maro-roșcat variabil. Rozetele negre de pe spate şi părțile laterale se transformă în pete pe membre şi dungi pe cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *