Notatița cenușie

Spre deosebire de păsările de apă, care locuiesc pe apă sau în apropierea malurilor, notatiţa cenușie cu ciocul subțire este un înotător excelent şi își petrece majoritatea timpului fie pe mare, fie pe lacurile mâloase. Se hrănește cu animale mici de la suprafață şi adeseori înoată în cercuri strânse pentru a speria prada.

Se reproduce pe terenurile mlăștinoase din tundra arctică şi se remarcă prin comportamentul din timpul împerecherii. Femela conduce în ceremonia de împerechere, iar masculul clocește ouăle şi îngrijește puii.

Sistemul de reproducere al notatiţei cenușii relevă o completă inversare a rolurilor tradiționale ale masculului şi femelei. Femela are un penaj mai impunător decât al masculului, mai șters. Ea stabilește teritoriul şi are rolul conducător în ceremonia de împerechere, în timp ce masculul îngrijește puii.

Phalaropus fulicarius

Areal: În jurul Cercului Polar, V Americii de Sud, V Africii

Lungimea: 20 – 22 cm

Greutatea: 40 – 80 g

Penajul: Diferit în funcţie de sex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *