Nevăstuică

Una dintre cele mai mici şi răspândite mustelide, această nevăstuică are capul mic, aplatizat, abia puțin mai lat decât gâtul, permiţându-i să intre în vizuinile șoarecilor. Se hrănește cu șoareci de câmp, alte rozătoare mici şi păsări. Este activă ziua şi noaptea şi trebuie să consume o treime din greutatea sa corporală în fiecare zi pentru a supraviețui.

Dimensiunile totale variază mult în întreg arealul său uriaș şi între sexe, masculul fiind cu un sfert mai lung şi de până la două ori mai greu decât femela. O hermelină mică se distinge de o nevăstuică mare prin coada cu vârf negru a primei. Ca şi hermelinele, nevăstuicile din ținuturile nordice devin albe iarna, pentru camuflaj în zăpadă.

De asemenea, la fel ca hermelinele, această specie trăiește singură, făcând câteva cuiburi căptușite cu iarbă şi blană sau pene de la prăzile vânate, într-o fisură, lângă rădăcinile unui copac sau într-o scorbură abandonată. După o gestație de 34-37 de zile, femela fată 1-7 pui (în medie 5). Aceasta îi îngrijește 9-12 săptămâni.

Mustela nivalis

Areal: America de Nord, din Europa până în N, C şi E Asiei

Lungimea: 16,5 – 24 cm

Coada: 3 – 9 cm

Greutatea: 35 – 250 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *