Muflonul asiatic

Cea mai mică oaie sălbatică, şi probabil strămoșul tuturor raselor domestice, muflonul frecventează ținuturile muntoase şi câmpiile cu iarbă şi arbuști. Blana este roșcată-maronie cu o dungă întunecată pe mijlocul spatelui, flancată de un petic mai deschis ca o „şa“, o coadă scurtă, lată şi închisă la culoare, şi partea inferioară mai deschisă.

Coarnele curbate sunt mai lungi, de până la 65 cm, la masculi. Femelele trăiesc în grupuri mici cu puii lor, iar masculii solitari sau care formează grupuri de „celibatari” rivalizează pentru dominanță şi accesul la femele. Succesul depinde de forța de a împinge, de a lovi cu capul şi de a se izbi, deci nu încep să se înmulțească înainte de a împlini 6-7 ani, cu perioada rutului la sfârșitul toamnei.

Ovis orientalis

Areal: V Asiei

Lungimea: 1,1 – 1,3

Coada: 7 – 12 cm

Greutatea: 25 – 55 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *