Phocoena phocoena

Marsuinul

Cel mai numeros cetaceu în majoritatea arealului său, marsuinul sau porcul de mare a suferit, ca orice altă vieţuitoare marină care trăieşte in apropierea coastelor, din cauza activităţii umane.

Un pericol major este prinderea în plasele de pescuit subacvatice, căci în asemenea cazuri se asfixiază, ca orice animal care respiră aer. Pe lângă oameni, principalii săi prădători sunt balenele ucigaşe, delfinii cu nas gros şi rechinii mari.

Marsuinul îşi caută hrana în general singur, în ape de până la 200 m, printre vieţuitoare care locuiesc pe fundul mării – peşti şi crustacee. Foloseşte o ecolocaţie pe bază de sunete extrem de înalte şi prinde prada cu dinţii săi în formă de sabie, din care are 22-28 de perechi în maxilarul superior şi 21-25 de perechi în cel inferior.

Grupurile se formează de obicei deoarece prada, precum bancurile de peşti, este deosebit de abundentă în zone mici. Singurul pui este născut la începutul verii şi îngrijit de mamă până la 12 luni.

Phocoena phocoena

Areal: Pacificul de Nord, Atlanticul de Nord, Marea Neagră

Lungimea: 1,4-2m

Greutatea: 50-90kg

marsuin-1

Pui de marsuin

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *