marsuin-fara-dorsala-1

Marsuinul fără dorsală

Lipsa aripioarei dorsale îl face pe acest marsuin de talie medie greu de identificat sau chiar de observat, deoarece iese la suprafaţă pentru scurt timp şi se rostogoleşte uşor în timp ce inspiră.

Fruntea bombată, semănând vag cu cea a unui delfin, şi botul uşor asemănător unui cioc îl disting dintre cele 6 specii de marsuin. Marsuinul fără aripioară dorsală frecventează apele de coastă din oceanele Indian şi Pacific de Vest, inclusiv estuarele şi avalul fluviilor. Ca (şi spre deosebire de delfini) sare din apă numai rareori, totuşi poate face „salturi de spionaj” ca balenele, ţinându-şi corpul la verticală, pe jumătate ieşit din apă, ca şi cum s-ar ridica să arunce o privire în jur.

Se hrăneşte singur sau în grupuri de 3-5, ocazional de 10 sau mai mulţi indivizi. Peştii mici, moluştele şi crustaceele de pe sau din apropierea fundului mării suni prinşi folosind cele 13-22 perechi de dinţi ca nişte săbii din maxilarul superior şi inferior. Uneori urmăresc prada în migraţii la scară redusă, sezoniere.

Neophocaena phocaenoides

Areal: Oceanul Indian, Pacificul de Vest

Lungimea: 1,5-2m

Greutatea: 72kg

 marsuin-fara-dorsala-2

Scheletul unui marsuin fără dorsală expus la Muzeul de Istorie Naturală din Pisa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *