Marabu african

Această barză uriașă şi dizgrațioasă are un colorit cenușiu-ardezie, negru şi alb, şi o anvergură a aripilor de aproape 3 m, una din cele mai mari întâlnite la vreo pasăre terestră. Zborul său planat şi elegant contrastează cu înfățișarea sa cocoșată şi neatrăgătoare atunci când se află la sol. Datorită obiceiurilor de hrănire, barza marabu s-a dezvoltat foarte bine, iar populația sa se află în creștere în întreg arealul.

Adesea descrisa ca fiind „urată”, această pasăre mare are capul şi gâtul aproape fără pene şi un cioc masiv sub formă de pană. Sacul de piele, sau moţul, rozaliu spre purpuriu-deschis, poate atinge 35 cm de la baza ciocului.

Deși este o barză, marabul se comportă adesea ca un hoitar. Se înalță în zbor în căutarea hranei şi se folosește de pliscul său mare pentru a sfâșia carnea putrezită de pe hoituri. Ca un vultur adevărat, are capul şi gâtul aproape pleșuve – o adaptare care o ajută să nu se murdărească atunci când se hrănește.

Leptoptilos crumeniferus

Areal: Africa (S Saharei)

Lungimea: 1,2 m

Greutatea: 5 – 7,5 kg

Penajul: La fel la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *